KUMU`s näitus „POPkunst Forever!”,

24.11.2009
26. novembril avatakse Kumu suures saalis näitus „POPkunst Forever!”, mis annab ülevaate Eesti popkunsti algusaastatest. Näitusele on kogutud töid ja muud informatiivset materjali nii muuseumi- kui erakogudest alates aastast 1966.

1969. aasta detsembrikuus toimus Tallinnas kohvikus Pegasus, tolleaegse noore intelligentsi kogunemiskohas, näitus, mille plakatil oli Leonhard Lapin kujutanud Campbelli supipurki à la Warhol. Näituse nimi – „SOUP 69” – ja näituse eestvedajad Leonhard Lapin, Ando Keskküla ja Andres Tolts said popkunsti märgiks ja sünonüümiks aastateks. Nähtuse lõppu on raskem fikseerida. Aastatel 1972–1973, kui pop-ideedest vaimustunud üliõpilastest iseseisvad kunstnikud said, vaibus kollektiivne mäslemine ja olulisemaks osutusid individuaalsed otsingud, kuid just siis hakkas popkujund tasapisi mõjutama vanemate kolleegide loomingut ning vallutama ka rakenduslikumaid sfääre – trükiste (raamatud, ajakirjad, plakatid) kujundust, teatrikujundust, jõudes 1974. aastaks animafilmini. Popkunst oli tulnud, et jääda.

Maailm muutus kuuekümnendatel, ka siinpool raudset eesriiet. Popkunst paiskas segamini arusaamad kõrgest ja madalast kultuuris – kopeerimine ja kitš, rahvaglamuur ja subkultuurid, moed ja trendid, rokkmuusika ja noortepeod, kogu noorte elustiil sai uue kultuurivälja võrdseks osaks. Kultuurisfäär pöördus vääramatult.

Näitus on jagatud neljaks osaks: uut kujundimaailma oli näha kõigepealt ANK 64 põlvkonna pinnalistes erksavärvilistes guaššmaalides. See osa kannab pealkirja „Rõõmus pop”. Teine suur alajaotus, „Union-pop”, esitab kahe rühmituse – Visarid (loodud 1967) ja SOUP 69 kunstnike loomingut. Kolmas jaotus – „Linnautoopia” – on meie popi oluline osa. See räägib põlvkonna utoopiatest, igatsusest dünaamilise kaasaegse keskkonna järele. Näituse lõpetab Kiwa näituseks valminud maalisari – vildikamaalid koondnimetuse all „Avant-pop”.

Näituse kuraator on Sirje Helme, kujundaja Andres Tolts.
Veebruaris 2010 ilmub näituse kataloog.
Näitus jääb avatuks 11. aprillini 2010.

23.11.2009, Pressiteade


Lisainfo:
Ragne Nukk
Kumu projektijuht, näituse assistent
Tel 602 6057, 5342 0681
ragne.nukk@ekm.ee


Illustreeriv foto:
Teose autor: Leonhard Lapin
"Ühinemine tähega III". 1970. Eesti Kunstimuuseum

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"KUMU NÄITUSEID VAATAMAS!!!! (5.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv